Σαράντα επτά χρόνια από την αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο, η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει το 37% της πατρίδας μας κατά παράβαση όλων των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.
Η σκέψη όλων μας ταξιδεύει σήμερα με σεβασμό και τιμή σε όλους όσοι αγωνίστηκαν στα πεδία των μαχών υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη, σε εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους, στους αγνοούμενους, στους πρόσφυγες που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους και στους εγκλωβισμένους μας.
47 χρόνια μετά, δεν ξεχνάμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, το συνεχιζόμενο δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σύληση των πολιτιστικών μνημείων, τον τουρκικό εποικισμό.
Οφείλουμε να έχουμε μνήμη της τραγωδίας και της κατάφωρης αδικίας και να διατηρούμε στάση εγρήγορσης ενόσω η Τουρκία επιδιώκει διαχρονικά και αδιάλειπτα τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής, διολισθαίνοντας μακριά από τη νομιμότητα.
Στην παράνομη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους προστίθενται οι αλλεπάλληλες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας οι οποίες υπονομεύουν κάθε προσπάθεια διαλόγου με στόχο την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης, συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.
Σε αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να αντιδρούμε με ωριμότητα, σύνεση και αποφασιστικότητα όπως μας επιβάλλει η ιστορική και η εθνική ευθύνη.
Ο ΠΔΣ καταδικάζει απερίφραστα τις μεθοδευμένες ενέργειες της Τουρκίας για εποικισμό της Αμμοχώστου καθώς και τις κλιμακούμενες προκλήσεις εμμένοντας στη θέση για λύση δύο κρατών.
Οι πράξεις αυτές είναι αντίθετες με τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο με ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τις συνθήκες προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δικαστηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μεταξύ άλλων παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα όπως αυτά κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ως εκ τούτου, οι έκνομες ενέργειες και η επιμονή της Τουρκίας να απομακρύνεται από το πλαίσιο των ψηφισμάτων και των σχετικών αποφάσεων των ανωτέρω οργανισμών, επιβάλλουν εθνική σύμπνοια, ενότητα και πολιτικό ορθολογισμό με προσανατολισμό την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης που θα ενώνει την πατρίδα μας, θα την απαλλάσσει από τα στρατεύματα κατοχής και το παρωχημένο καθεστώς εγγυήσεων που δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΠΔΣ δηλώνει την ετοιμότητά του να συμβάλει και να εργαστεί συμβουλευτικά και εποικοδομητικά σε θέματα που άπτονται νομικών πτυχών του κυπριακού με γνώμονα τη διασφάλιση των ευρύτερων συμφερόντων του κράτους και του συνόλου των Κύπριων πολιτών.
Ανακοίνωση Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου